Tips: Maak thuis je eigen escape room

Zit je met andere mensen samen in lockdown? Komen de muren op je af? Tijd om het om te draaien! Verander je huis in een escape room en maak er de beste pasen ooit van. Weet je niet waar te beginnen? Hier wat tips om je op weg te helpen.

Sherlocked
6 min readApr 10, 2020

--

🧱 De basics

Een klassieke escape room bestaat uit een paar ingredienten:

  1. Een verhaal, voor wat context
  2. Een doel om naartoe te werken
  3. Obstakels (bv puzzels, afgesloten ruimtes of objecten)
  4. Een tikkende klok, voor wat spanning
  5. Muziek, ook voor de spanning en focus

Trouwens: normaliter doen we bij Sherlocked vrij moeilijk over het ontwerpen van escape rooms.. We willen dat alle onderdelen origineel en verbluffend zijn, dat alles klopt qua backstory en logica. Dat maakt ervaringen uniek, maar het kan het maakplezier ook in de weg zitten, dus het was voor ons ook een verademing en een leuke oefening om deze blog te schrijven met als doel om het opzetten van een leuke escape room voor je vrienden of familie zo leuk en zo makkelijk mogelijk te maken!

🎯 Bedenk een verhaal met een Doel

Een verhaal werkt als de lijm van de ervaring; het zorgt dat jouw deelnemers sterker het gevoel hebben dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Tijdens een actief spel heb je als speler niet superveel bandbreedte voor verhaal, dus hou het simpel. Je verhaal kan realistisch zijn, maar ook compleet ludiek en absurd.

Is er iemand in de familie verloofd? Misschien is de opsluiting wel het werk van een jaloerse ex van één van hen. Helemaal leuk als die ex zelf ook mee wil helpen door een paar ‘schurk’ selfie video’s te maken.

Zijn je ouders zoveel jaar getrouwd? Misschien is de game wel een test om te zien hoeveel hun kroost wel niet weet over hen (goede gelegenheid om gênante details in het spel te verwerken).

Wat ook kan helpen is om een personage van een ‘bondgenoot’ te creëren, die kan fungeren als een hulplijn voor wanneer spelers ergens vast komen te zitten. Bijvoorbeeld, als je er een lekkere soap van wilt maken: degene die verliefd is op de jaloerse ex.

Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt: jullie huis is een ruimteschip, of een andere planeet, waar jullie vast zitten en het doel is een manier vinden om terug naar huis te komen. Of je bent 200 jaar terug in de tijd gereisd en moet een tijdmachine bouwen om terug te gaan naar het jaar 2020.

🔐 Obstakels

In een escape room ‘unlock’ je vaak een sequentie van onderdelen of objecten. Een simpele vorm daarvoor zijn kistjes die je op slot kunt doen, bijvoorbeeld met een sleutel of met een cijferslot.

Als je het spel met iemand samen maakt (minimaal 1 compagnon is aanbevolen, zowel voor het maakplezier als voor de uitvoering), inventariseer dan hoeveel kistjes die op slot kunnen jullie hebben.

Als je niks hebt en de kosten laag wilt houden, kan je ook ruimtes in een kamer gebruiken.

Wees creatief: spullen in je huis kunnen ineens een andere betekenis of functie hebben, gewoon omdat jij dat zegt (suspension of disbelief). Je oude teddybeer is een belangrijke sleutelfiguur, een specieke vork een buitenaards instrument.

✆ Whatsapp hulplijn

In de meeste escape rooms kijkt een spelbegeleider mee, om waar nodig hints te kunnen geven. Dit kan jij ook doen, bijvoorbeeld vanuit het personage van de bondgenoot. Maak een whatsapp-groep aan met de spelers en voeg de bondgenoot daar aan toe.

Idealiter is dat een voor de spelers vreemd nummer, anders verschijnt jouw naam telkens als de bondgenoot een bericht stuurt. Als dat geen optie is, kan je natuurlijk ook ervoor kiezen dat, in het verhaal, jij de bondgenoot bent die vanaf afstand probeert te helpen.

🧩 Puzzel ideeën

Een advies dat vaak gegeven wordt in het bedenken van spellen is: bouw voort op een bestaand spel. Dan gebruik je namelijk game mechanics die al getest en bewezen zijn. Zorg er wel voor dat je er je eigen draai aan geeft.

Een voorbeeld van een bestaand spel waar we een escape room variant van hebben gemaakt is het spelletje Rush Hour:

Als je dat vele malen uitvergroot, wordt het een dynamisch doolhof waar je een fantastisch doolhof van kunt maken. Wel even een tijdje dozen sparen.

Deze beelden komen van de keer dat Het Klokhuis bij ons op bezoek kwam. We mochten de presentator toen ook even opsluiten op ons toilet, met een supersimpele DIY escape room waar je wellicht wat inspiratie uit kunt halen:

  1. Schrijf woorden op een WC rol op een manier dat een speler ‘m helemaal moet afrollen om de clue te lezen
  2. Verstop een cijfercode in de verjaardagskalender
  3. Verberg een sleutel (of deurklink) ín de WC pot. Verstop elders in de wc-ruimte een afwashandschoen, dit alleen al is een duidelijke hint dat mensen moeten in de pot moeten graaien. Misschien niet geschikt voor je oma. Zorg in ieder geval dat je de pot grondig schoonmaakt van tevoren.

Hier kan je het in actie zien.

🧠 Hoeveelheid puzzels

Dit is afhankelijk van je groepsgrootte. Als je met z’n tweeën bent kan je een volledig lineair spel maken: onderdeel A leidt naar B etc tot het einde. Wanneer je met meer mensen bent kan dat saai worden. We raden aan om per duo een apart spoor te bedenken.

⏰ Geef tijdsdruk

Gebruik een laptopscherm of tablet met een grote aftelklok om je spelers een beetje tijdsdruk te geven.

Als je geen gelegenheid hebt om te testen, moet je zelf een beetje inschatten wat de juiste hoeveelheid tijd is voor je spel. Over het algemeen is een speelduur van tussen de 45 en 60 minuten het leukst. In minder dan 30 minuten kan men niet veel onderdelen voltooien en langer dan een uur kan vermoeiend worden.

🏔 Moeilijkheidsgraad

Mocht je gelegenheid hebben om onderdelen te testen met buitenstaanders kan dat heel handig zijn. Soms blijken sommige raadsels of puzzels veel moeilijker dan je dacht. Wanneer je daar geen gelegenheid voor hebt, wordt de (Whatsapp) hulplijn extra belangrijk, omdat je daarmee dynamisch de moeilijkheid kunt verlagen dmv hints.

🎼 Muziek

Muziek helpt spelers in spanning en bij het spel te houden. Op Youtube zijn de zoekresultaten bij ‘mysterious music’ best nuttig, maar je kan ook iets heel anders kiezen. Check de playlist even op hoge crescendo’s op momenten dat je ze niet wilt; als de spanningsboog van het spel niet synchroon genoeg gaat het je spel kan dat heel verwarrend werken voor de spelers. Oh, en probeer weg te blijven van Hans Zimmer soundtracks, die zijn ijzersterk maar ook heel herkenbaar. En, als je Spotify gebruikt, regel even een premium account zodat de spanning niet wordt onderbroken door een Tele2 reclame.

🐣 Veel plezier!

We hopen je hiermee een beetje op weg te helpen en dat de creatieve juices inmiddels volop stromen! We zouden het super leuk vinden om te horen wat je gemaakt hebt! Tag ons op Instagram (www.instagram.com/sherlocked) als je er wat over deelt, dan kunnen we vanuit onze huizen een beetje meegenieten :)

Veel succes en vooral heel veel plezier met het maken van je eigen avontuur!

Fijn pasen,

Team Sherlocked

--

--